Boek ‘Tien jaar op een rots’

Sensei Arend Mud is ruim dertig jaar actief in de wereld van de krijgskunsten, het (Shin)Kyokushin Karate in het bijzonder. De opgedane ervaring inspireerde hem een boek te schrijven over de achtergronden van zijn passie.

In Japan luidt een gezegde: drie jaar op een rots. Vrij vertaald: wanneer je op een rots zit, duurt het lang voordat hij warm wordt. Reken er dus op dat je jaren (voor karateka’s tien jaar) aan iets moet werken voordat het resultaat zichtbaar wordt.

Wat drijft mensen om elkaar regelmatig in een karatepak te lijf te gaan? Met die vraag nam Sensei Arend de pen ter hand. Hij stelde zichzelf de vervolgvraag: wat houdt karatetraining eigenlijk in? Het antwoord daarop heeft hij vertaald in zijn honderd pagina’s tellende boek.

Tien jaar op een rots is een uniek werk. De meeste boeken over karate bevatten vooral afbeeldingen van technieken. Sensei Arend gaat in op de achtergronden en de filosofie van de krijgskunst. De lezer ontdekt al gauw dat bij karate veel meer komt kijken dan schoppen en slaan. Zo komen onderwerpen aan bod als mentale kracht, zelfbeheersing, respect en de ontwikkeling die je als mens doormaakt op de weg van de witte naar de zwarte band.

Daarnaast wordt ingegaan op de geschiedenis van het karate en het ontstaan van verschillende karatestijlen, zoals het full-contact ShinKyokushin Karate. Achterin het boek worden technieken en loopvormen diepgaand, soms filosofisch, beschreven.

ShinKyokushin Karate begint en eindigt met hoffelijkheid. Het begrijpen en naleven van etiquette is net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan het aanleren van de technieken. ShinKyokushin Karate zou zonder de daaraan ten grondslag liggende filosofie feitelijk niets meer zijn dan een vorm van straatvechten.

Tien jaar op een rots is geschikt voor de ervaren karateka’s en leken. Karateka’s krijgen dankzij het boek een beter begrip van hun trainingen. Dit komt van pas in de dojo, op de wedstrijdmat, maar ook in het leven van alledag. Leken zullen verrast worden en met andere ogen naar het karate kijken. De mensen in de omgeving van een karateka, zoals ouders, familie, schoolleraren en vrienden, zullen (de vaak subtiele) veranderingen in houding en gedrag van de karateka, beter begrijpen.

Tien jaar op een rots verbaast, verrast en verklaart.

Televisie-item GPTV Tien jaar op een rots

Het boek is opgedragen aan David Dekenga (15), een enthousiaste en gedreven leerling van Iryoku. In 2011 overleed hij tijdens het NSKO-zomerkamp aan de gevolgen van een acute astma-aanval. De band tussen Davids familie en de leraren van Iryoku is hecht gebleven. De lezers van Tien jaar op een rots zullen dit begrijpen. Als eerbetoon draagt Sensei Arend een deel van de opbrengst van zijn boek af aan het Longfonds.

Bestellen
Het boek kost 13,50 euro (exclusief eventuele verzendkosten). Bestel een exemplaar door een e-mail te sturen naar junenkan@gmail.com. Of vraag naar het boek bij Sensei Arend.