(Shin)Kyokushin Karate

ShinKyokushin(Shin)Kyokushin Karate
(Shin)Kyokushin Karate is ontwikkeld door Masustatsu Oyama. De kenmerken van onze stijl zijn hardheid, full contact en spirit. Het laatste is vrij te vertalen als niet opgeven of wilskracht. De stijl is als zelfverdedigingssysteem beroemd geworden. Tegenwoordig is het (Shin)Kyokushin Karate vooral bekend van de zware fysieke trainingen en full contactwedstrijden.

Karate als zelfverdediging
Oorspronkelijk is karate geen sport, maar karate-jitsu. Een systeem om jezelf zo effectief mogelijk tegen een aanval te verdedigen. Masutatsu Oyama heeft een bijzonder sterke, functionele en effectieve karatestijl ontwikkeld, het (Shin)Kyokushin Karate. Deze stijl wordt ook wel the strongest karate in the world genoemd. Het systeem kent naast stoten, slagen, trappen en weringen ook worpen en klemmen. Aan ‘mooie’ technieken heb je op straat niets als je gedwongen wordt je te verdedigen tegen een overvaller.

Karate als sport
In het (Shin)Kyokushin Karate komen vele vormen van bewegen voor, zoals rennen, lopen, springen en rekken/strekken. Het blijkt een uitstekende training voor lichaam en geest, zowel voor jongeren als voor ouderen. In sportvorm, bijvoorbeeld wedstrijden, schept het voor de liefhebber de kans om prestaties en het kennisniveau met anderen te meten.

Karate als lichaamsbeheersing
Men denkt hier vooral aan de loopvormen of kata, waarbij een serie technieken achter elkaar worden gemaakt in een bepaalde volgorde, maar (Shin)Kyokushin Karate is veel meer dan dat. De kunst van het (Shin)Kyokushin Karate is de controle over de techniek, dus hard versus zacht of snel versus langzaam. Maar ook flexibiliteit van lichaam én geest.

Karatetraining
Tijdens de praktijkgerichte (Shin)Kyokushin Karate-trainingen word je met de neus op de feiten gedrukt. De beginnende leerling wordt eerst de basis aangeleerd. In Japan zijn daar uitstekende methoden voor ontwikkeld die wij nu ook gebruiken. In deze vorm leert de student wat doorzetten echt wil zeggen. Pijn betekent niet opgeven, maar is een kans om te kunnen doorgroeien naar wilskracht en volharding.

 

Karatevereniging Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shin Kyokushin Organisatie (NKSO), de European Karate Organization (EKO) en de World Karate Organization (WKO).