Masustatsu Oyama

OYAMAC1Het Kyokushin Karate is ontwikkeld door Masustatsu Oyama (wat letterlijk betekent: Grote Berg). De kenmerken van de stijl is hardheid, full-contact en spirit. Dat laatste is vrij te vertalen als niet opgeven, of wilskracht. Als zelfverdedigingsysteem is het beroemd geworden. Vandaag is het vooral bekend om het zware fysieke werk en de full-contactwedstrijden zonder bescherming zijn. Maar karate valt ook in meerdere elementen onder te verdelen, als sport, als zelfverdediging en als lichaamskunst of beheersing.

Karate als sport
In het karate komen vele vormen van bewegen voor, zoals rennen, lopen, springen, rekken en strekken enzovoorts. Het blijkt een uitstekende training voor lichaam en geest, zowel voor jongeren als voor ouderen. In sportvorm schept het voor de liefhebber de kans om prestaties/het kennisniveau met anderen te meten/vergelijken.

Karate als zelfverdediging
Oorspronkelijk is karate geen sport, maar een systeem om jezelf zo effectief mogelijk tegen een aanval te verdedigen. Oyama, heeft een bijzonder sterke, functionele en effectieve stijl ontwikkeld; het Kyokushin Karate. Deze stijl wordt dan ook The strongest Karate in the World genoemd. Het systeem kent naast, stoten, slagen, trappen en weringen ook worpen en klemmen. Aan ‘mooie’ technieken heb je op straat niets als je gedwongen wordt je te verdedigen tegen een straatrover.

Karate als lichaamsbeheersing
Men denkt hier vooral aan kata’s, waarbij een serie technieken achter elkaar worden gemaakt in een bepaalde volgorde. Maar het is veel meer dan dat. De kunst van het karate is de controle over de techniek, dus hard versus zacht of snel versus langzaam. Maar ook flexibiliteit van lichaam én geest.

Karatetraining
Tijdens de praktijkgerichte trainingen word je al met de neus op de feiten gedrukt. De beginnende leerling wordt eerst de basis aangeleerd. In Japan zijn daar uitstekende methoden voor ontwikkeld die wij nu ook gebruiken. In deze vorm leert de student wat doorzetten echt wil zeggen. Pijn betekent niet opgeven, maar is een kans om te kunnen doorgroeien naar wilskracht en volharding!