De Cup

Elke (kumite)deelnemer aan de Oldehove Cup maakt kans op de Cup. Een poulewinnaar is niet automatisch de grootste kanshebber! Ook degene zonder een plek op het podium in de poule, kan hem verkrijgen. Een speciale commissie bepaalt aan het eind van de dag wie de Oldehove Cup verdient.

Beoefenaren van de oosterse krijgskunsten – in het bijzonder het (Shin)Kyokushin Karate – leren tijdens de trainingen wat de begrippen moed, respect en wilskracht echt inhouden. Wie het (Shin)Kyokushin Karate beoefent, weet dat er veel moed voor nodig is om aan full contactwedstrijden deel te nemen. En wilskracht; het is veel gemakkelijker om het niet te doen. Maar wie blijft staan, verdient (het) respect.

De Cup is daarmee tevens een spiegel. Je gaat bij (Shin)Kyokushin Karate de confrontatie met jezelf aan tijdens onder meer examens, breektesten en wedstrijden. Je leert omgaan met pijn, ongemak, falen, doorgaan, grenzen verleggen, groeien. Niet opgeven als het even tegenzit en slagen. Je leert te blijven staan. Het zijn waarden die niet alleen in de dojo en op de mat belangrijk zijn, maar ook in het dagelijks leven.

Wie kampioen wil worden, moet zijn tegenstander(s) verslaan. Wie als mens wil groeien, zichzelf. Verliezen en opgeven is een teken van zwakte. Toch doorgaan scherpt het karakter; het vergt moed, kost (wils)kracht en leidt tot respect.
– Sensei Arend Mud

Tijdens de Oldehove Cup kan iemand een kumitepoule winnen omdat hij/zij de meeste partijen heeft gewonnen. Maar één van de deelnemers verdient aan het einde van de dag de Oldehove Cup. Het is dan ook geen prijs, maar een eerbetoon. Omdat hij of zij tijdens het toernooi op de juiste wijze de begrippen moed, respect en wilskracht inhoud heeft gegeven.

Het uiteindelijke doel van de kunst van karate wordt niet afgemeten aan een overwinning of een nederlaag, maar is het perfectioneren van het karakter van de beoefenaren.
– Gichin Funakoshi, grondlegger van het moderne karate